PARCUL TĂBĂCĂRIE

Cu o suprafaţă de circa 100 ha., este unul dintre cele mai mari parcuri naturale din ţară. Interesant este faptul că lacul interior este un lac cu apă dulce chiar dacă se afla la doar câteva zeci de metri faţă de mare.

Vegetaţia bogată, locurile de promenadă sau cele de joacă pentru copii se împletesc armonios într-un tot unitar, fiind un loc preferat de constănţeni pentru a-şi petrece timpul liber.

Parcul face legătura dintre oraş şi staţiunea Mamaia, el însuşi având numeroase atracţii pentru turişti: delfinariul, microrezervaţia, planetariul, bisericuţa de lemn Sfântul  Mina, Țara Piticilor şi Satul de Vacanţă.

SATUL DE VACANTA

Legătura între Parcul Tăbăcăriei şi staţiunea turistică Mamaia este realizată prin intermediul Satului de Vacanţă. Iniţial a fost conceput ca o zonă cu restaurante caracteristice pentru diversele regiuni ale ţării, plecând de la arhitectură, vestimentaţia ospătarilor şi terminând cu mâncarea sau muzica specifică diverselor zone.

Celor 31 de restaurante li s-au adăugat în ultimii ani şi altele cu specific internaţional,  împreună reuşind să ofere turiştilor o paletă largă de preparate, de la cele româneşti până la cele orientale.

Nu lipsesc nici covrigii româneşti sau baclavalele turceşti, îngheţata italiană sau colacii secuieşti, vata de zahăr și merele glazurate care fac deliciul copiilor în mod special.

Partea satului care îi atrage în special pe cei mici este Luna Park, care reuşeşte să creeze o atmosferă de vacanţă prin animaţia jocurilor de lumini şi muzică.

Multitudinea de atracţii,  mountain rousse, roată gigant, carusele, trenulețe alături de personaje îndrăgite din desene animate conduc copiii de toate vârstele într-un univers al fanteziei și al jocului.

Pe timpul sezonului festival din Satul de Vacanţă nu lipseşte nici circul, companii renumite asigurând reprezentaţii din cele mai spectaculoase.

COMPLEXUL MUZEAL DE ȘTIINȚE ALE NATURII

O atracție a orașului o reprezintă Delfinariul, construit în 1972 alături de Planetariu și Observatorul Astronomic, cărora li s-a adăugat mai târziu microrezervația. Acesta a fost primul complex de acest gen din SE Europei.

Dacă iniţial aici au fost dresaţi delfini din specia Tursiops truncatus ponticus,  veteranul Mark fiind capul de afiş pentru 31 de ani, în anul 2010 au fost aduşi de la Beijing Aquarium trei delfini din specia Tursiops truncatus, delfini care trăiesc în Atlanticul de sud, care după un program de acomodare au început să umple tribunele cu 300 de locuri ale delfinariului.

Microrezervaţia sau micro Delta care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 6 hectare  din care 2 hectare de luciu de apă adăposteşte peste 170 de exemplare în cea mai mare parte specii din zona Deltei Dunării (pelicani, lebede negre, căprioare, cerbi, porci mistreţi) dar şi animale de pe alte continente (zebre, lame).

Expoziția de păsări exotice reunește  peste 150 de exemplare din diverse puncte ale globului,  precum și specii din Europa, Asia, Africa, Australia, Noua Guinee şi America de Sud.

Planetariul dispune de o cupolă cu diametrul de 8 m şi o capacitate de 80 de locuri, de unde se pot admira stele (aproximativ 5000), planete, luna, constelaţii, comete, meteori, Sistemul Solar mişcarea de revoluţie a planetelor din Sistemul Solar etc. Planetariul reprezintă o atracție atât pentru copiii, cât și pentru adulți.

Observatorul astronomic are un diametru de 5m şi adăposteşte Telescopul cu oglindă tip Cassegrain, care are diametrul de 150mm, distanţa focală reală 900mm, echivalentă 2250 mm, iar grosismentul max=360X.

BISERICA SFÂNTUL MINA

Construită între anii 1994-1997, cu o suprafaţă totală de 263 mp şi turla de 41 de metri, este una din cele mai mari biserici de lemn din ţară.

În stil autentic maramureşean (regiune din nordul României), „bisericuţa de lemn” a fost ridicată la faţa locului, lemnul şi piatra fiind tăiate şi prelucrate chiar pe terenul unde s-a realizat construcţia.

Mobilierul interior se integrează ansamblului prin simplitate şi rafinament. Biserica păstrează planul dreptunghiular, în formă de navă, cu toate compartimentele specifice, într-o îmbinare măiastră de elemente tradiţionale maramureşene. Acoperişul este numai din lemn, şindrila fiind lucrată în coadă de rândunică, fără elemente metalice.

Stilul general de decorare este cel gotic, identificat în special în realizarea catapetesmei, în acord cu stilul brâncovenesc al părţii sale inferioare (uşile împărăteşti şi cele diaconeşti). Ca anexe ale construcţiei centrale, în partea sudică se află poarta maramureșeană cu 4 turnuleţe iar în coltul sud-estic al bisericii se află Altarul de vară; troiţa din faţa bisericii reprezintă darul lăsat de către meşterii lemnari, fiind încadrată într-un element decorativ. Pe latura nordică a bisericii se află clopotniţa lucrată în acelaşi stil, care adăposteşte clopotele mari, celelalte două mai mici aflându-se în turla bisericii.

GRAVITY PARK

Cel mai mare parc din România dedicat sporturilor extreme, cu o suprafaţă de peste 8500 m2, este împărţit în trei zone: skate park, climbing trial şi dirt.

Anual se organizează competiţii care atrag numeroşi practicanţi ai sporturilor extreme, calitatea pistelor şi parcursurilor fiind recunoscută în întreaga ţară.

Ţara piticilor

Este principalul sector al Parcului Tăbăcăriei care se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 şi 14 ani. Cele 18 complexe de joacă dispuse pe insule de nisip atrag copiii din tot oraşul iar la sfârşit de săptămână parcul devine neîncăpător, când cei mici iau cu asalt tiroliana, toboganele sau panourile de alpinism.

Pe parcursul sezonului estival parcul este frecventat şi de turiştii veniţi pe litoral, fapt pentru care aici au loc spectacole, teatre în aer liber sau alte manifestări dedicate copiilor. Clubul pensionarilor aflat în apropierea locurilor de joacă, asigură bunicilor clipe de răgaz și petrecerea agreabilă a  timpului alături de nepoţi.

MARITIMO SHOPPING CENTER

Inaugurat în toamna anului 2011 cel mai mare complex comercial de pe litoralul românesc oferă o alternativă pentru petrecerea timpului liber, atât pentru constănţeni cât şi pentru turiştii de pe întreg litoralul.

Datorită spaţialităţii construcţiei, Maritimo reuşeşte să comprime într-o suprafaţă de 50.000 m2 un univers al petrecerii timpului liber indiferent de anotimp.

Geometria formelor, dinamica luminii, zonele verzi combinate cu fântânile arteziene, realizează un parcurs armonios care asigură vizitatorilor un loc de întâlnire cu brandurile internaţionale şi autohtone.

Îmbinarea perfectă dintre shopping şi divertisment a asigurat încă de la deschidere un succes deosebit brandului Maritimo. Locul în care micile boutiquri stilate şi cele mai mari hypermarketuri din oraş se contopesc în savoarea covrigilor româneşti de altădată alături de aromele ceaiurilor orientale creează un spaţiu aparte pentru vizitatorii de toate vârstele.

Zonele de joacă pentru copii, cinematografele, librăriile şi magazinele cu jucării atrag ca un magnet pe cei mici care nu pot să rateze nici o vizită la centrele cu animale de companie dar nici o plimbare cu trenuleţul.

Centrele sportive interioare şi exterioare au reuşit să devină locuri de întâlnire pentru tinerii pasionaţi de sport, iar evenimentele desfăşurate în parcarea de peste 2000 de locuri strâng laolaltă mii de spectatori.

Atmosfera deosebită a cafenelelor şi restaurantelor de sub cupola Maritimo asigură petrecerea unei pauze liniştite în parcursul unei călătorii prin lumea cumpărăturilor.

Concertele de calitate, evenimentele sportive, expoziţiile de artă sau târgurile tradiţionale sunt doar câteva dintre momentele în care Maritimo se implică activ în viaţa socială a oraşului, reuşind să ofere momente de bucurie prietenilor săi.

Auchan, Zara, Bershka, Pull & Bear,, Peek & Cloppenburg, Stradivarius, Oysho și Massimo Dutti sau H&M, C&A și New Yorker alături de alte peste 100 de nume sonore s-au alăturat Maritimo pentru a-ţi oferi cel mai spectaculos spaţiu din oraş pentru petrecerea timpului liber.

Copyright Editura City Walk Guide – www.merglamare.ro