Flabio Carmona, despre greșelile amatorilor la concursurile de triatlon

#

Au rămas mai puțin de cinci zile până la startul primei competiții din cadrul H3RO by TriChallenge 2019, cel mai mare concurs de triatlon șosea din România și Sud Estul Europei.

Știm că emoțiile și nerăbdarea cresc tot mai mult. În acest context, sunt de aur informațiile care ne ajută să avem o cursă mai bună sau ne atrag atenția asupra greșelilor ce trebuie evitate.

L-am rugat pe Flabio Carmona, unul dintre cei mai experimentați antrenori de triatlon din România, să ne spună care sunt principalele greșeli pe care le fac sportivii amatori la concursurile de triatlon pe distanțele Half și Full Ironman.

Antrenorul din cadrul Seven Sport Club crede că există câteva motive principale pentru care sportivii amatori întâmpină greutăți la concursurile de triatlon: au probleme cu nutriția, concurează fără experiență și fără antrenamente în spate și nu respectă distanța.

Probleme cu nutriția

”Cele mai des întâlnite probleme legate de nutriție în triatlon sunt lipsa de energie, dezhidratarea și problemele cu stomacul”, spune Flabio Carmona.

”Problemele gastrointestinale, crampele la stomac și arsurile stomacale au un impact negativ asupra performanței sportive”.

Lipsa de experiență și antrenament

Ai nevoie de experiență și antrenament atunci când te aliniezi la startul unei competiții de triatlon pe distanță Half sau Full, spune Flabio Carmona.

”Înotul în ape deschise alături de un număr mare de concurenți poate genera situații stresante, cu efecte neplăcute. La proba de ciclism, e nevoie de experiență și antrenament, se pedalează la viteze mari, iar unele trasee au multe viraje și coborâri periculoase”.

Sportivii amatori nu-și cunosc posibilitățile reale.

”Sunt atât de mulți sportivi care se compară în mod constant cu alții, iar asta îi face să concureze la ritmuri care le depășesc capacitatea reală”, spune Flabio Carmona.

Distanța trebuie respectată

Faptul că ai trecut linia de finish la un concurs de triatlon pe distanțe olimpice nu înseamnă că ești pregătit pentru un Ironman 70.3, crede Flabio Carmona.

”Există mulți sportivi care concurează la super sprint într-un an, iar anul următor visează la Ironman. Fiecare distanță are caracteristicile ei și durează timp până când te adaptezi de la una la alta”.

Pregătirea dinaintea competiției

Mulți sportivi amatori ignoră ședințele tehnice, din ziua premergătoare competiției, iar asta este o greșeală, spune Flabio Carmona.

”Mulți sportivi nu doar că nu participă la ședința tehnică, dar nu vizualizează competiția în avans, nu cercetează condițiile în care urmează să concureze și nu apreciează corect ce tip de echipamente sunt necesare”.

Te-ar putea interesa să citești și:

Related Posts

Leave a comment