Frica de înot în ape deschise și cum să scapi de ea – H3RO by TriChallenge

#

Frica de înot în ape deschise este unul dintre motivele pentru care unii sportivi amatori se feresc să participe la concursuri de triatlon. Printre temerile invocate se numără:

  • Frica de necunoscut – nu văd fundul bazinului, ci un imens hău, nu suport această priveliște, mă apucă panica;
  • Frica de distanță – dacă nu pot înota 750 de metri? 1.500 de metri fără oprire este prea mult pentru forțele mele, ce mă fac dacă nu mai pot?
  • Frica de îngrămădealăe plin Internetul de povești despre cursele de triatlon în care concurenții se urcă unii peste alții la proba de înot, își trag palme și pumni și se trag de picioare de parcă ar fi dușmani;
  • Frica de ape deschisevai, ce imensă e marea, ce mișcării ample și necontrolabile are, sunt o coajă de nucă în bătaia uraganului, mă pot îneca, nu pot să înot la triatlon;
  • Frica de sufocarenu mai am aer, nu mai pot respira, mor! Atac de panică necontrolabil, cine m-a pus să particip la această competiție?

Mai vreți și alte motive? Suntem siguri că mai sunt, dar noi vrem să vă liniștim, vrem să participați la H3RO by TriChallenge cât se poate de relaxați, fără vreo îndoială că vi s-ar putea întâmpla ceva.

H3RO by TriChallenge oferă safety buoy-uri

Vrem să vă anunțăm că vom oferi gratuit safety buoy-uri, trebuie doar să ne dați un e-mail și să ne cereți un astfel de echipament pentru ziua concursului. Puteți trimite mesajele voastre către teodora.dragusin@smartatletic.ro până cel târziu marți, 17 septembrie 2019.

Singura condițiie pe care trebuie s-o îndeplinească concurențiii ce vor înota cu safety buoy-uri va fi ca la start să se poziționeze în coada plutonului, pentru a nu-i încurca pe cei mai experimentați și mai rapizi.

Frica de înot – sfaturi de la cei experimentați

Am invitat trei cunoscuți înotători români în ape deschise să vă ofere câteva sfaturi pentru proba de înot de la H3RO by TriChallenge, indiferent de cursa pe care ați ales-o. Ei sunt Paul Georgescu, cel mai cunoscut înotător român în ape libere, de care se leagă traversarea multor canale periculoase ale lumii, Bogdan Zurbagiu, primul român care a traversat canalul Rottnest din Australia și Alex Ion, campion național la triatlon olimpic.

Paul Georgescu: ”încearcă să te relaxezi”

Paul Georgescu - inot in ape deschise - H3RO by TriChallenge 2019

”Dacă simți că intri în panică în timpul probei de înot te sfătuiesc să te întorci pe spate, să te uiți la cer și să încerci să te relaxezi. Inspiră și expiră adânc, nu ești aici pentru a câștiga concursul, ci pentru a ieși viu și nevătămat din apă, iar mai apoi să te bucuri de celelalte două probe”, spune Paul Georgescu.

El îi sfătuiește pe începători să ia startul legați de safety buoy. 

”Un safety buoy îți oferă încredere și siguranță, dacă ai probleme te poți ține de el, te odihnești și reiei înotul”, spune Paul.

”Recomand, de asemenea, legarea unui fluier de acest echipament, astfel încât în caz de urgență să te faci auzit cât mai rapid”.

Paul recomandă tuturor concurenților H3RO by TriChallenge să se poziționeze la start în funcție de timpul pe care știu că-l pot face la proba aleasă.

”Mulți își supraapreciază calitățile de înotători, e bine să ne poziționăm la start cât mai sincer, astfel încât să nu dăm unii peste alții”, spune Paul.

Bogdan Zurbagiu: frica de înot poate fi tratată

Bogdan Zurbagiu - inot in ape deschise - H3RO by TriChallenge 2019

Ar fi ideal ca înainte de startul concursului să fi înotat deja în zona respectivă, să nu fii surprins de temperatura apei sau de nivelul de vizibilitate de sub apă, este de părere Bogdan Zurbagiu.

”De asemenea, trebuie să cunoști harta traseului, să cauți balizele, pentru a ști unde au loc întoarcerile. La start, în funcție de experiența pe care o ai, lasă spațiu în jurul tău și evită aglomerația din zona balizelor, poziționându-te în exterior”, spune Bogdan Zurbagiu.

”Trebuie ca în orice moment să simți că îți poți controla respirația, mai ales la start. Unii concurenți intră în panică din cauza emoției și adrenalinei”.

Bogdan spune că abordarea cursei are o mare importanță.

”Aș evita bătutul intens din picioare, cel puțin în prima jumătate a traseului de înot, pentru că mușchii picioarelor sunt mari consumatori de oxigen”, spune el.

”Dacă este posibil, ar fi bine să înoți în picioarele înotătorului din față, fără să-l atingi, fără să-l lovești. Urmărește în jur dacă sunt înotători care scot capul din apă pentru a privi înainte și profită de efortul acestora”.

Dacă înotul devine sufocant, sunt binevenite câteva mișcări de bras sau înotul pe spate, crede Bogdan.

”Încearcă să trateți apa ca pe un partener, nu ca pe un adversar. În lupta cu apa nu câștigi niciodată”, a mai spus Bogdan Zurbagiu.

Alex Ion despre frica de înot în ape deschise

Alex Ion - inot in ape deschise - H3RO by TriChallenge 2019

”Trecerea din bazin în lac sau mare ar trebui făcută treptat. Nu te duci în open water și înoți direct 2 km”, spune Alex Ion.

”Faci mai întâi 200 metri, apoi 400, 500 și tot așa, până te obișnuiești”.

Alex Ion are ceva de spus și pentru cei care nu au avut când să facă trecerea treptată în open water.

”Chiar dacă nu ai intrat niciodată în ape deschise și te duci direct la concurs în lac sau mare, ar fi bine cu 20-30 minute înainte de start să înoți câteva minute să te acomodezi”, spune Alex Ion.

”Trebuie să te controlezi și să mergi într-un ritm ușor, iar pe parcurs, după 5-10 minute să crești viteza, astfel ai timp să te obișnuiești cu apa”, ne-a spus Alex Ion.

”Simți că nu mai poți? Oprește-te, încearcă bras, spate sau picioare cu capul afară până te mai relaxezi și poți controla situația”.

Triatlonistul a vorbit și despre obișnuința cu startul, atunci când sunt mulți oameni la proba de înot.

”Întotdeauna te pui într-o maximă laterală, dreapta sau stânga și iei startul mai din spate. Și, cel mai important sfat pe care pot să-l ofer și să-l împărtășesc la antrenamentele de înot pe care le țin este că atunci când simți că intri în panică să faci alunecare craul și să încerci să controlezi respirația”. 

”Chiar dacă te chinui, încearcă să te bucuri de moment și vei uita de stres”.

Related Posts

Leave a comment