Premii, premianti, categorii. Profesionisti & amatori. Elite & AgeGroup

In 2012, la editia trecuta, am lansat un sistem inedit de premiere. In care sa se regaseasca atat sportivii foarte bine pregatiti (profesionisti – legitimati sau nelegitimati la un club), cat si amatorii. Care sa vina in intampinarea dezbaterii „acide” din mediul competitiilor sportive de masa: profesionistii care fura locul de pe podium amatorilor. Am urmarit sa fie echitabil, reprezentativ.

Articolul scris de Gabi Solomon este unul de referinta. Merita sa il cititi.

2012

Astfel, anul trecut am conturat o categorie noua – OPEN (ELITE), la proba sprint si olimpica, separata de categoria AGE GROUP. Cei mai buni 5 timpi la sprint si cei mai buni 10 timpi la olimpic intrau automat in clasamentul open. Pentru olimpic, am stabilit minim 20 participanti pentru a valida categoria (la feminin, nu s-a indeplinit numarul si au intrat in premiere 5 sportive). Astfel, ceilalalti participanti, au intrat in clsamentul Age Group.

Avantajele au fost de ambele parti:

 • au fost pemiati in cash cei mai buni 10+5 sportivi la proba olimpica si 5+5 sportivi la proba sprint; un clasament open, deci.
 • au urcat apoi pe podium primii 3 sportivi (feminin si masculin), pe fiecare categorie de varsta; un clasament age group, deci; unul in care nu s-au mai regasit si sportivii de la open.

2013

Anul acesta, ca parte din sistemul in care a fost regandit concursul, am organizat 4 starturi diferite, pe cele 3 distante:

 1. supersprint
 2. sprint (individual & stafeta)
 3. olimpic  (individual si stafeta)
 4. olimpic (… ELITE)

REZULTATELE AICI

Care e rationamentul acestei categorii separate la start? Cine sunt? Ce-au facut sa ajunga acolo?

Sunt cei 10 sportivi baieti si 5 fete care anul trecut au iesit in categoria OPEN (ELITE). La care s-au adaugat participantii la Campionatul National de Triatlon de anul acesta. Acestia au luat startul separat, la ora 12:00 (dupa cele 3 starturi). De ce? Pentru ca au dobandit acest lucru prin munca si prin rezultatele sezonului trecut, pentru un plus de competitivitate si pentru a putea fi vazuti  si admirati de catre ceilalti concurenti. Deci aceasta categorie ELITE este una pe care ne-am propus sa o crestem natural, in baza rezultatelor (timpilor obtinuti). In ea se vor putea regasi atat sportivii „recunoscuti” ca elite-elite, dar lasa loc si pentru amatorii-elite.

Cum au ajuns sa fie premiati la elite concurenti din grupa de start olimpic (individual)?

Exact ce spuneam mai sus: categoria Elite-Open este una deschisa. Daca ai participat la triatlon pe distanta olimpica (grupa de start ora 10:15) si ai un timp mai bun decat un concurent care a participat la triatlon pe distanta olimpica (dar la grupa de start elite – 12:00), te califici automat in grupa elite: esti premiat acolo (in cash) si ai wildcard pentru editia viitoare.

Concret, dupa editia de anul acesta, 7 sportivi noi s-au calificat in grupa ELITE:

 • la masculin, Gabor Major si Ancau Ionut au intrat in grupa ELITE (OPEN), pe locurile 4, respectiv 10.
 • la feminin a fost compusa categoria intreaga – 10 premiante; 5 fete noi sunt la ELITE (OPEN): Edit Medweczky (locul 2), Daniela Torok (locul 6), Maria Cristina Badoiu (locul 8), Andreea Calugaru si Helene Robert (locurile 9-10).

2014. Incotro?

Continuam. La startul grupei Elite, proba olimpica, se vor alinia:

 • cei 10 baieti si cele 5 fete premiate ca atare in 2012
 • cei 10 baieti si cele 10 fete premiate ca atare in 2013
 • participantii la Campionatul National de Triatlon 2014
 • sportivii internationali legitimati ca elite
 • oricare alti sportivi invitati sa intre in aceasta categorie sau care solicita expres acest lucru.

In constituirea categoriei Elite pentru 2015 (adica premiantii de la Triathlon Challenge Mamaia 2014 la open olimpic) vor intra cei mai buni 10 timpi la masculin & feminin dintre toti sportivii care participa pe distanta olimpica.

Alte avantaje ale sistemului

 • permite mentinerea in categorie a sportivilor recunoscuti ca fiind „profesionisti”/”elite”, dar care pot avea un accident la o editie, nu se prezinta/abandoneaza din varii motive
 • pentru „amatorii-elite” reprezinta o validare a efortului/muncii depuse si creste nivelul de competitivitate

Alte mentiuni

 • componenta categorii premiere open 2013: olimpic (10 fete & 10 baieti) | sprint (3 fete & 3 baieti)
 • in viitor este posbil sa gandim categoria elite exclusiv in baza unui barem de timp
 • este un sistem pe care noi il consideram ca fiind cel mai potrivit; nu pretindem a fi unul perfect, ci doar cel mai bun pentru momentul de fata, pentru nivelul triatlonului romanesc.
 • dezbaterea ramane deschisa, orice parere argumentata este binevenita.

 

Related Posts

Leave a comment