Tot ce trebuie sa stii despre Spirulina

Cea mai recentă tendință alimentară printre bucătarii de top, un înlocuitor complet de carne pentru vegetarieni, un superaliment cu beneficii excepționale… spirulina captează tot mai multe titluri pe tot globul. Dar cât de mult știi despre acest super-aliment? De unde vine? Care sunt beneficiile sale pentru sănătate? Cum o consumi? Citește mai departe pentru a aflat totul despre spirulină!

O microalgă excepțională

Spre deosebire de suplimentele alimentare din industria farmaceutică, este vorba despre un „simplu” aliment 100% natural şi neprocesat, care poate fi consumat ca atare. Un adevărat concentrat de vitamine, fier, antioxidanţi, proteine, oligoelemente, beta-caroten, pigmenţi, săruri minerale, acizi graşi esenţiali … are cea mai completă compoziţie în comparaţie cu toate celelalte alimente de origine vegetale sau animală.

Echivalentul 10g de Spirulină

Mai puţin cunoscută de publicul larg sub denumirea botanică „Arthrospira platensis”, este lider în materie de alimente benefice sănătăţii şi vitalităţii.

Lacul Lonar in India

Potrivit UNESCO este:
Alimentul ideal şi cel mai complet de mâine.

Pentru OMS:
Este cel mai bun aliment pentru omenire din secolul XXI..

O cianobacterie milenară cu beneficii multiple

Apărută pe planeta noastră acum peste 3 miliarde de ani în urmă, aparţine familiei de cianobacterii (micro-alge albastre) şi nu familiei de alge. Din mediul acvatic al apei dulci, alcaline şi sărate, spirulina nu conţine iod. Numele său provine de la filamentele în formă de spirală care pot fi văzute la microscop.

Aztecii au folosit deja Spirulina în dieta lor curentă, în Africa, anumite popoare din regiunea Kanem o recoltau de foarte mult timp. Lângă Lacul Ciad, unde se dezvoltă în mod natural, este destinată în principal femeilor însărcinate şi perioadelor de lipsă a alimentelor. NASA se interesează, având ca proiect de cultivare a spirulinei într-un mediu închis (navete spaţiale) şi pentru a alimenta astronauţii în timpul unor misiuni lungi. Este, de asemenea, produsă cu un mare interes în bazin, sub impulsul asociaţiilor umanitare, pentru tratarea malnutriţiei proteino-energetice şi pentru prevenirea acesteia.

Pe lângă faptul că servește ca principală sursă de hrană pentru flamingi, spirulina este, de asemenea, responsabilă pentru culorarea faimoasă a păsărilor.

Spirulina cel mai bogat superaliment de pe planetă

Spirulină de calitate artizanală

Micro-algele albastre sunt cultivate în multe regiuni tropicale din întreaga lume şi se pot consuma sub formă de fulgi, pulbere sau comprimate. O spirulină din producţia artizanală, în stare brută şi cu un minim de procesare (recoltare/presare/uscare/ambalare) va păstra un gust şi un miros delicat, precum şi o calitate nutritivă maximă.

Spirulina a început să atragă din ce in ce mai mult interes, deoarece acţionează asupra întregului sistem imunitar. În Japonia (primul consumator mondial), au fost iniţiate multe studii şi au demonstrat efectele sale benefice asupra bolilor precum diabetul zaharat, bolile hepatice, problemele cardiace, alergiile, cancerul etc.

În Rusia, este considerată un aliment terapeutic în tratamentul pacienţilor iradiaţi după dezastrul de la Cernobîl. În Romania, încă suntem puţini cei care cunoaştem această bijuterie a naturii. Deoarece este unul dintre cele mai primitive elemente, nu este posibilă brevetarea spirulinei, de aceea prezintă puţin interes pentru investitorii din industria farmaceutică şi agroalimentară, care privesc cu un ochi sceptic anumite produse naturale.

Fără a fi exhaustivi, vom vedea în diferitele noastre articole, că spirulina îmbunătăţeşte rezistenţa şi recuperarea în rândul atleţilor, este folosită pentru a întârzia îmbătrânirea, luptă împotriva oboselii, stresului, pierderii de memorie … Se vorbește despre beneficiile micro-algelor albastre de asemenea, în domeniile sensibile şi variate cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare şi neurodegenerative, patologiile digestive, alergiile, vederea…

Afla mai multe de pe www. spinoa.ro

Leave a comment